Φτιαγμένοι απο αστρόσκονη;

αστρανθρωποςΕίμαστε φτιαγμένοι όλοι από αστρόσκονη. Ακούγεται σαν ποίημα, αλλά υπάρχει  επιστημονική αλήθεια πίσω από αυτή τη φράση:
σχεδόν κάθε στοιχείο στη Γη σχηματίστηκε στην καρδιά ενός άστρου.

Την επόμενη φορά που θα κοιτάξετε τα αστέρια στο νυχτερινό ουρανό, ας σκεφτείτε τις βίαιες αντιδράσεις που συμβαίνουν εκεί. Συνήθως ξεχνάμε ότι τα αστέρια χρωστούν το φως τους στην ενέργεια που απελευθερώνεται από τις αντιδράσεις πυρηνικής σύντηξης μέσα στους πυρήνες τους. Αυτές είναι ακριβώς οι ίδιες αντιδράσεις που δημιούργησαν τα χημικά στοιχεία, όπως τον άνθρακα(C) ή το σίδηρο (Fe) – τα δομικά στοιχεία που συνθέτουν τον κόσμο γύρω μας.Μετά από το Big Bang, μικροσκοπικά σωματίδια συνδέθηκαν μεταξύ τους για να σχηματίσουν το υδρογόνο (Η) και το ήλιο(Ηe). Με το πέρασμα του χρόνου, νέφη αερίου και σκόνης συγκεντρώθηκαν κάτω από την επίδραση της βαρύτητας, θερμάνθηκαν καθώς έγιναν πυκνότερα και ετσι νέα άστρα σχηματίσθηκαν. Στους πυρήνες των άστρων, σε θερμοκρασίες πάνω από 10 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, το υδρογόνο(H) συντήκεται σε ήλιο(He) και στη συνέχεια, οι πυρήνες ηλίου συντήκονται για να σχηματίσουν βαρύτερα στοιχεία .Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως νουκλεοσύνθεση.

Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται στα αστέρια σήμερα όπου ελαφρύτερα στοιχεία μετατρέπονται σε βαρύτερα. Σχετικά νεαρά άστρα σαν τον Ήλιο μας μετατρέπουν το υδρογόνο (H) για να παράγουν ήλιο(He), ακριβώς όπως και τα πρώτα αστέρια του σύμπαντος μας. Μόλις τελειώσουν οι ποσότητες υδρογόνου, αρχίζουν να μετατρέπουν το ήλιο(He) σε βηρύλλιο(Be) και άνθρακα(C). Οι βαρύτεροι πυρήνες που θα δημιουργηθούν καίγονται μέσα στα αστέρια για να συνθέσουν βαρύτερα και βαρύτερα στοιχεία. Σε διαφορετικού μεγέθους αστέρια γίνονται διαφορετικές αντιδράσεις σύντηξης, διαμορφώνοντας τελικά τα πάντα, από το οξυγόνο(Ο) στο σίδηρο(Fe).

Με την νουκλεοσύνθεση δημιουργούνται  όλα τα χημικά στοιχεία  με θερμοπυρηνικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στον πυρήνα των αστέρων. Τα παραγόμενα στοιχεία διαχέονται στο διάστημα μέσω του αστρικού ανέμου. Αυτό το είδος εκπομπής αστρικής μάζας είναι ιδιαίτερα έντονο κατά τις εκρήξεις των καινοφανών και υπερκαινοφανών αστέρων.

Πηγή:  http://www.physics.org/article-questions.asp?id=52

Διαβάστε περισσότερα:Ο κύκλος της δημιουργίας των χημικών στοιχείων, είναι ένας κύκλος της ζωής των αστέρων.

Advertisements
This entry was posted in Επιστήμες, Σύμπαν and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s