Αδύνατον να συναντηθούμε με εξωγήινους αν και υπάρχουν άλλοι πολιτισμοί

συμπανΔιονύσιος Σιμόπουλος

(Απόσπασμα απο συνέντευξη στις 02.03.2015 στο Ραδιο Κρήτη)
*Για το αν υπάρχει εξωγήινη ζωή είναι κατηγορηματικός:
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν στο σύμπαν δισεκατομμύρια πλανήτες με ζωή. Στους περισσότερους από αυτούς πρέπει να εξελίχθηκε η ζωή σε νοήμονα όντα, με όλες τις καταστροφές που θα μπορούσαν να γίνουν .Αν κοιτάξουμε την αστροφυσική λογική θα έλεγα το εξής:
ότι στον Γαλαξία μας και μόνο πρέπει να υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο τεχνολογικά αναπτυγμένοι πολιτισμοί. Είμαι αρκετά βέβαιος ότι η νοημοσύνη σε ένα μεγάλο ποσοστό των πλανητών στους οποίους θα μπορούσε να δημιουργηθεί ζωή, έχει εξελιχθεί οπωσδήποτε. Δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της γης μας.
Ακόμη κι οι αρχαίοι Έλληνες δεν πίστευαν κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι των αναπτυγμένων πλανητών δε, πιστεύω ότι έχουν μια τεχνολογία πολύ ανώτερη από τη δική μας.
* Ένα «γεια χαρά» θα έκανε 4000 χρόνια να φτάσει σε εμάς
«Είναι πολύ δύσκολο αυτοί οι πολιτισμοί να εξελιχθούν σε τέτοιον βαθμό ώστε να μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες αποστάσεις που υπάρχουν μεταξύ τους.
Γιατί αν διαχύσουμε αυτούς τους ένα εκατομμύριο πολιτισμούς στον γαλαξία μας, ο πλησιέστερος θα πρέπει να απέχει από μας περίπου τρεις χιλιάδες έτη φωτός. Άντε, να το κάνουμε δύο χιλιάδες χρόνια. Μα αν συμβαίνει αυτό, σημαίνει ότι ένα μήνυμα που μπορεί να μας στείλουν αυτοί θα κάνει, τρέχοντας με την ταχύτητα του φωτός, δύο χιλιάδες χρόνια για να φτάσει εδώ.
Ας πούμε ότι με το SETI το λαμβάνουμε, το αποκωδικοποιούμε και τους στέλνουμε κι εμείς ένα μήνυμα. Υπολογίστε άλλα δύο χιλιάδες χρόνια. Μας λένε λοιπόν «γεια χαρά παιδιά!» τους απαντάμε κι εμείς «γεια χαρά!». Τέσσερις χιλιάδες χρόνια για δύο «γεια χαρά»! Οι αποστάσεις είναι τόσο τεράστιες που ακόμη και με μια μαγική τεχνολογία η επικοινωνία είναι σχεδόν αδύνατη.
Όταν γνωρίζεις πόσο μεγάλες είναι οι αποστάσεις ανάμεσα στα άστρα και ότι στον γαλαξία μας και μόνο έχουμε 100 δισεκατομμύρια άστρα σαν τον ήλιο μας ενώ στο σύμπαν έχουμε τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες σαν τον δικό μας, αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων πλανήτες. Κι ένα από αυτά τα τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων πλανήτες είναι και η Γη».
* Τι γνωρίσουμε για τη δημιουργία του Σύμπαντος
«Η γέννηση του σύμπαντος  είναι από το 10-43 του πρώτου δευτερολέπτου και μετά. Για πιο πριν, δεν γνωρίζω. Η δυνατότητα της επιστήμης σταματά εκεί. Σε ένα χρονικό σημείο που είναι απειροελάχιστο. Είναι το ένα τρισεκατομμυριοστό του τρισεκατομμυριοστού του τρισεκατομμυριοστού του δισεκατομμυριοστού του πρώτου δευτερολέπτου. Μέχρι εκεί μπορούμε να φτάσουμε πειραματικά, με τις εξισώσεις μας και να το αποδείξουμε ακριβώς.
H ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς ,τον Ιούλιο του 2012 στο CERN, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της φυσικής που ίσως να αντικαταστήσει το επονομαζόμενο «Καθιερωμένο Πρότυπο» με μια νέα θεώρηση του Σύμπαντος που ονομάζεται υπερσυμμετρία! Σ’ αυτήν όμως την περίπτωση δεν υπάρχει ένα μόνο μποζόνιο Χιγκς αλλά πέντε! Κι έτσι παρόλο που η θεώρηση αυτή του Σύμπαντος μπορεί να ενώσει τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις σε μία και μοναδική υπερδύναμη, εντούτοις προβλέπει επίσης και την ύπαρξη, εκτός των πέντε μποζονίων Χιγκς, και μίας αρμάδας νέων σωματιδίων από τα οποία δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη κανένα..
* Θα μπορούμε να ταξιδέψουμε στο χρόνο…αλλά μόνο προς το μέλλον
Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κατανοήσει πως μπορεί να γίνει .
Ακόμα και με την πιο μαγική τεχνολογία ταξίδι στο παρελθόν δεν είναι επιτρεπτό. Ο χρόνος είναι προς μια κατεύθυνση, Προς τα μπρος, όχι προς τα πίσω. Ταξίδια στο μέλλον ναι θα γίνονται, μπορούν να γίνουν. Εάν έχουμε την τεχνολογία για να τρέχουμε με ένα διαστημόπλοιο που τείνει να φτάσει την ταχύτητα του φωτός (μεγαλύτερες ταχύτητες που έχουμε κατορθώσει είναι περίπου 50,000 χλμ. την ώρα όταν η ταχύτητα του φωτός είναι 300.000 χλμ. το δευτερόλεπτο).
Τότε ο μεταβολισμός μας μέσα στο διαστημόπλοιο θα αλλάζει και ενώ τα ρολόγια μας θα τρέχουν κανονικά, αυτό που θα συμβαίνει πίσω στη γη θα είναι τελείως διαφορετικό. Η μεγάλη ταχύτητα του διαστημοπλοίου κάνει τον χρόνο να ελαττώνεται, να συμπιέζεται, ενώ ο χρόνος που αφήσαμε πίσω στη γη συνεχίζει κανονικά τη ροή του. Έτσι με ένα τέτοιο όχημα που πάμε στο πλησιέστερο άστρο μετά τον ήλιο, το Άλφα του Κενταύρου θα χρειαστούμε 4 χρόνια και 4 μήνες και άλλο τόσο για να γυρίσουμε.
Μέσα σε 9 χρόνια, με το ρολόι το δικό μας, θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε ένα ταξίδι στο Άλφα του Κενταύρου. Στο μεταξύ όμως επειδή ο χρόνος πίσω στη γη θα συνεχίσει να τρέχει με το ρυθμό που τον αφήσαμε, θα έχουν περάσει εκατομμύρια χρόνια. Όταν γυρίσουμε πίσω τι θα βρούμε; Μπορείς να ταξιδέψεις στο μέλλον αλλά όχι να ξαναγυρίσεις στο παρελθόν.

Advertisements
This entry was posted in Σύμπαν, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s